Miljösökhund
Operativa sök på markföroreningar TCE & PCE (TRI och Tetra)
Vi bistår dig som jobbar med sanering av markföroreningar.
Vårt mål är att hjälpa er att effektivisera utredningen av ett område.
Genom hunden får ni ytterligare ett instrument att komplettera de arbetssätt ni använder idag.
Efter kartläggningen av området påbörjas fasen att utreda och provta marken för att lokalisera eventuella hotspots och spridningsplymer.
Instrument som ofta används är PID- och HDI-mätare.
Då PID:en reagerar på alla VOC:er är detta ett relativt trubbigt instrument om det används på ”egen hand”. Inte alltför sällan har vi sett att man kompletterar med en HDI mätare, ett instrument som är utvecklat för mätningar i fria luften, helt beroende av luftflödet som passerar över sensorn, vilket gör det vanskligt att använda instrumentet för porgasmätningar eftersom installationens mottryck kan ge falska detektorsutslag.
Kort sagt, det är svårt att avgöra om det man får utslag på via PID- och HDI-mätare helt säkert är TCE eller PCE.
Vi är väl medvetna om att båda verktygen är mycket värdefulla i utredningsskedet och ofta bidrar med stor hjälp, vi vet också att hunden kan användas som ytterligare ett effektivt verktyg som dessutom kompletterar både PID:en och HDI:n
Hunden är utbildad i att söka efter just TCE och PCE.
Den är tränad i att diskriminera, dvs inte reagera på, andra klorerade ämnen.
Hunden är utbildad i att både kunna söka av ett större område i relativt hög takt, dvs scanna av området och följa upp eventuella vittringar samt att finsöka mindre ytor extremt noggrant.
Hundens nos är digital, den känner eller känner inte doft av de ämnen den söker. Jag kan inte bedöma om det som hunden markerar är en stor källa eller endast en vag doft. För detta ändamål krävs mätinstrument.
Hunden används med fördel genom hela projektet, från utredningsstadiet till efter avslutad sanering, för att lokalisera t.ex lämpliga provtagningspunkter alternativt var föroreningarna tränger upp till ytan i mark eller in i byggnader, lokalisera hotspots och spridningsplym, men också för kontroll efter utförd sanering
Ofta upplevs sökhundarna som mycket mindre invasiva än tex. borrprovtagningar. Hunden är utbildade för att söka i alla möjliga olika miljöer, både inomhus och utomhus, de är vana att söka i allt från vanliga bostadshus till industrier och verkstadsmiljöer, pågående produktion är inget hinder. Hundarna söker ca 1000m2 utomhus/timme och ca 500m2 inomhus/timme, givetvis lite beroende på specifika förutsättningar på plats.
Historik TCE/PCE
Statens geologiska institut (SGI) har finansierat både en förstudie och en fullskalestudie för att undersöka hur effektiva sökhundar kan vara på att hitta markföroreningar.
Båda projekten föll väl ut!
Parallellt med fullskalestudien prövades ett stort antal hundekipage för att utvärdera vilka som var lämpade, uppfyllde kraven, och därefter bedömdes kunna uppnå målet att slutligen fungera som ett operativt ekipage.
Jag och Ninja var ett av 4 ekipage som bedömdes som lämpliga att påbörja utbildningen, totalt utvärderades ett 50-tal ekipage.
Utbildningen sträckte sig över drygt 1 år, Jens Frank på SWDI har ansvarat för utbildningen av oss som ekipage, både förare och sökhundar. Susanne Kummel har varit projektledaren som hållit samman projektet, gett oss träningsmöjligheter på skarpa objekt, utbildat oss inom området ”markföroreningar” och försett oss med många kontakter inom saneringsbranschen.
Den 12/9 -2022 genomförde vi vår certifiering.
Jag och Ninja var ett av ekipagen som blev godkända.
I dagsläget är vi alla 4 certifierade och samarbetar genom ”Nordic Detection Dogs -NDD” för att göra arbetet mer effektivt och kunna hjälpa till på fler av de platser i Norden som är i behov av sanering.